Wereldmarkt

Jaarthema: Kinderrechten, (G)een kinderspel

Villa Pace staat dit jaar in het thema van kinderrechten. Het ‘Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind’ bestaat dit jaar 30 jaar, en dat willen we vieren! Tijdens het festival brengen we de situatie in het Noorden en het Zuiden in beeld, kan je deelnemen aan een kinderrechtenwandeling en kom je via interactieve spelletjes, animatie én straattheater alles te weten over kinderrechten.


 

De wereldmarkt vindt plaats op het H.Heymanplein, in de Castrodreef  en op het Castrohof 
Inschrijven kan via deze link. 

Je kan er spelen, leren, kopen, ontdekken, lekker eten en drinken of gewoon gezellig langs de kraampjes struinen! 
Villa Pace is diep geworteld in het lokale verenigingsleven en staat voor waarden als vrede, solidariteit, duurzaamheid en diversiteit. Je vindt dan ook standen van alle mogelijke Sint-Niklase verenigingen! 

HET PROGRAMMA:

Vrijdag 6 september 

Wereldkeuken vanaf 18.00u - enkel de eetstanden zijn geopend.
 

Zaterdag 7 september 

Poppenworkshop Theater Tieret - van 13u30 tot 18u00
Castrohof

Stap mee in de wondere wereld van de poppen. Onder begeleiding van een professionele poppenmaker worden de kinderen ondergedompeld in het figurentheater. De poppenmaker komt met een karrenvracht materiaal. Een halve dag later vertrekken de kinderen met tonnen verbeelding en een zelfgemaakte pop huiswaarts...

OINK - van 13u30 tot 18u00
Castrohof

Het nepvarken OINK van 5 op 11 m is een knappe eyecatcher. Maar de echte act speelt zich af in de buik van het varken. Via de spenen kunnen telkens een tiental bezoekers als ‘biggetjes’ het hoofd door de buik steken om een korte act te bekijken. Daarbij maken ze gebruik van grote varkenspoppen die het bekende Theater FroeFroe voor hen heeft gemaakt.  Verder worden voorbijgangers geamuseerd met marionetten.

Playscape - van 13u30 tot 18u00
Castrohof

Spring en huppel rond in een surrealistisch landschap van touw, ballen en banden. Je springt van hoge bergtoppen in diepe dalen en klautert weer omhoog. Alles kan … maar pas op! Je bent nooit alleen op zo’n playscape. Misschien ontmoet je wel een vriendelijke beer … of een vies monster ?! De kids leven zich uit op een te gekke speelsculptuur (8x8m) van haakwerk en opblaasballen. Intussen kunnen volwassenen lekker loungen in gehaakte hangmatten of zalige poufs.

Trashbeatz - van 13u30 tot 18u00
Castrohof

Wist je dat er muziek in afval zit? Trashbeatz tovert afval om tot knotsgekke muziekinstrumenten en haalt er aanstekelijke deuntjes uit. Deze gemaskerde wezens toveren de gekste dingen uit hun vuilbak. Het publiek wordt ten volle in het spektakel betrokken. Van een levend drumstel tot een swingende xylofoon, alles kan!

Kinderrechtenwandeling - van 14.00 uur tot 16.00 uur
Start aan Sint-Nicolaaskerk

De kinderrechtenwandeling, begeleid door een stadsgids, loodst je doorheen het centrum van de stad. Pittige historische weetjes worden gelinkt aan kinderrechten vandaag. Inschrijven voor vrijdag 6 september via Toerisme Sint-Niklaas. Vanaf 7 jaar/gezinnen, maximum 25 deelnemers.

Theater Tieret: Meneer Beer en de Woeste Wolven - van 14.30 uur tot 15.30 uur 
Podium Castrohof

Meneer Beer en de Woeste Wolven is een muzikaal bosfestijn voor alle kleine durvers en grote berenvrienden. Dit 'popconcert' is een beestige coproductie met de topmuzikanten van Walrus. Duik mee met Meneer Beer het bos in. Waar Woeste Wolven de muzikale plak zwaaien, Staf de Uil een oogje in het zeil houdt en Eddy De Vos uren kan uitweiden over koetjes en kalfjes.

Kapitein Winokio - van 16.00 uur tot 17.00 uur 
Grote Markt

Kapitein Winokio is de gekheid in persoon. Tijdens zijn swingende concert op de Grote Markt buigt hij met alle souplesse bekende dansnummers om tot zijn eigen typische kapiteinsliedjes. Geen enkel muziekgenre gaat Kapitein Winokio uit de weg. Op z’n vertrouwde komieke manier danst en zingt hij erop los op alle soorten liedjes. Aan alle kindjes, mama’s en papa’s: zak zaterdagmiddag om 16 uur af naar de Grote Markt voor het concert van Kapitein Winokio.

Zondag 8 september 

Theater Tieret: poppenworkshop - van 13u30 tot 17u00
Castrohof

OINK - van 13u30 tot 17u00
Castrohof

Playscape - van 13u30 tot 17u00
Castrohof

Teater de Schizo’s - van 13u30 tot 17u00
Castrohof

Neem een schijnbaar normaal gegeven. Draai driemaal naar rechts en keer binnenstebuiten. Haal er twee hoeken vanaf en u krijgt een wonderlijke verdraaiing van de realiteit. Laat u meevoeren door de Schizo’s Sint-Niklaas in wat u dacht dat u kende, maar waar enkel nog de fundamenten van overeind blijven. Ze nemen u mee naar een realiteit waar alles net iets anders en iets grappiger is. Laat u verrassen en bekijk de dingen eens van een andere kant. Zouden we dat niet meer moeten doen? Gewoon eens kierewiet. U kan verbaasd zijn over wat zich dan allemaal afspeelt.  - Schizowiet Kierewiet van Teater De Schizo’s Sint Niklaas.

The XXL, The XXL One - van 13u30 tot 17u00
Castrohof

Een aanstekelijke smeltkroes van muzikaal vertel- en poppentheater. De hoedenmaker is een echte goedzak: hij is elke dag op zoek naar mensen die hij gelukkig kan maken. Iedereen roept hem toe: ‘heeft u een hoedje dat past bij mijn snoetje?’ Heeft u een hoedje dat past op mijn hoofd?’ Dan duikt de hoedenmaker in zijn kar vol hoedenmakerspullen en maakt hij meteen een hoed die wonderwel past bij je hele persoon. Maar op een dag komt de hoedenmaker in een dorp waar iedereen anders is, waar de sfeer ook anders is en waar elk huisje zijn eigen kruisje heeft. Zal het de hoedenmaker ook hier lukken om de mensen gelukkig te maken?

Theater Hutsepot, over Hoedjes en Kalfjes - van 15.00 uur tot 16.00 uur
Podium Castrohof

Een aanstekelijke smeltkroes van muzikaal vertel- en poppentheater. De hoedenmaker is een echte goedzak: hij is elke dag op zoek naar mensen die hij gelukkig kan maken. Iedereen roept hem toe: ‘heeft u een hoedje dat past bij mijn snoetje? Heeft u een hoedje dat past op mijn hoofd?’ Dan duikt de hoedenmaker in zijn kar vol hoedenmakerspullen en maakt hij meteen een hoed die wonderwel past bij je hele persoon. Maar op een dag komt de hoedenmaker in een dorp waar iedereen anders is, waar de sfeer ook anders is en waar elk huisje zijn eigen kruisje heeft. Zal het de hoedenmaker ook hier lukken om de mensen gelukkig te maken?