U bent hier

Klassieke muziek op Villa Pace

Ook liefhebbers van klassieke muziek komen tijdens de Vredefeesten 2016 aan hun trekken. ‘Terrazza’, het ondertussen al zesde podium van Villa Pace brengt het eerste weekend van september impressionistische klassieke muziek naar de tuin van de Salons in de Stationsstraat. Drie stedelijke diensten, de stedelijke musea, het cultuurcentrum Sint-Niklaas en de stedelijke academie voor muziek, woord en dans zetten met passie en energie hun schouders onder een nieuw, gratis initiatief.

Geniet in een prachtige, groene stadsomgeving van mooie muziek. Aansluitend bij de tijdsgeest van de Salons werd geopteerd voor impressionistische muziek, gebracht door toptalent uit de Lage Landen.

Op 3 en 4 september wordt hetzelfde programma gebracht. De beide programma’s duren elk circa 1 uur. Bovendien kunnen de bezoekers van 15 tot 16 uur kennismaken met jong talent uit de SAMWD, ondertussen genietend van een glaasje cava, wijn of frisdrank.

Programma

Ekaterina Levental 

Harp en zang

Ekaterina Levental werd geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan, voormalige Sovjet- Unie. Ze studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en harp aan de conservatoria van Enschede, Detmold (Duitsland) en Rotterdam. Voor beide behaalde zij cum laude haar master diploma. Ze was enkele jaren lerares harp aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Sint-Niklaas.

Ekaterina maakt op dit moment carrière als operazangeres en theaterperformer. Zij werkt mee aan de producties van verschillende operahuizen en muziektheatergezelschappen en maakt eigen theaterproducties waarin zij haar talenten en mogelijkheden combineert. Zo werkte ze als soliste met de gezelschappen waaronder LOD Gent, Opera Trionfo, Het Toneelhuis, Jan Fabre/Troubleyn, Hollands Diep, Opera Spanga, Holland Opera en anderen. Begin 2015 maakte zij haar debuut bij de Nationale Opera in de rol van Melibea in Reimsreisje (Il Viaggio a Reims) van Gioacchino Rossini. In datzelfde jaar was zij als soliste te horen in Japan (Pierrot Lunaire van Arnold Schönberg met het ensemble Nomad Tokyo) en Oezbekistan (Folksongs van Luciano Berio met het Ensemble Omnibus). 

Haar nieuwe engagementen zijn o.a. de solovoorstelling De Weg (toer door Nederland en België, productie De Bijloke (Gent); dit project maakt deel uit van De BesteBuren Matchingfonds), een soloconcert in Stellebosch (Zuid-Afrika) en de voorstelling Light (productie LeineRoebana, muziek van Iwan Gunawan)

Tijdens Terrazza brengt zij muziek van Maurice Ravel, Gabriel Pierné, Erik Satie, Igor Stravinsky, Benjamin Britten en Sergej Prokofiev.

Jos Van Immerseel en Ayako Ito

Piano

Jos van Immerseel werd geboren in Antwerpen en studeerde piano (Eugène Traey), orgel (Flor Peeters), klavecimbel (Kenneth Gilbert), zang (Lucie Frateur) en orkestdirectie (Daniel Sternefeld). Hij won in 1973 het allereerste klavecimbelconcours te Parijs. Hij doceerde aan de Scola Cantorum Basiliensis, het Conservatoire National Supérieur de Paris, het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, de Kunitachi-University Tokio, en de Indiana University Bloomington en gaf talrijke masterclasses in heel de wereld. In 1987 vormde hij zijn ensemble Anima Eterna Brugge, dat zich geleidelijk aan ontwikkelde tot een orkest met een breed repertoire uit de 18de,19de en de 20ste eeuw (eerste helft), maar steeds met de instrumenten waarvoor de componisten schreven. Anima is sinds 2003 ‘orchestra in residence’ van het Concertgebouw Brugge en sinds 2009 ‘ensemble associé’  van de opera van Dijon. Jos Van Immerseel was gastdirigent o.m. bij het Budapest Festival Orchestra, de Akademie für Alte Musik Berlin, de Wiener Akademie en Tafelmusik Toronto. Zijn werk,  uitsluitend op en met historische instrumenten, wordt gedocumenteerd door meer dan 120 opnamen (lp en cd) bij Accent, Deutsche Harmonia Mundi, Channel Classics, Sony, etc. Hij leidt sinds 2002 de ‘Collection Anima Eterna’ voor het Parijse platenlabel Zig-Zag Territoires, nu Alpha (Outhere). De stad Bremen lauwerde hem in 2010 met de prijs van het Musikfest voor zijn loopbaan. Naast zijn activiteiten als dirigent, speelt hij vaak solorecitals en kamermuziek.

Op Villa Pace treedt Jos Van Immerseel op met Ayako Ito.

Ayako Ito werd geboren in Tokio en startte er haar pianostudies aan het Toho Gakuen College of Music, waar ze in 1998 het bachelordiploma behaalde. In Antwerpen vatte ze vervolgens haar muziekstudies aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium aan: pianoforte bij Jos van Immerseel, klavecimbel bij Ewald Demeyere en orgel bij Joris Verdin. Ze behaalde er in 2002 het diploma Meester in de Muziek met de grootste onderscheiding voor pianoforte en Finaliteit voor kamermuziek. De specialisatie Concertsolist klavecimbel voltooide ze in 2004, waarna ze drie jaar lang als gastdocent pianoforte aan het conservatorium verbonden bleef. Sinds 2000 geeft Ayako Ito in heel Europa en Japan recitals op diverse types klavierinstrumenten. In november 2005 debuteerde ze in Tokyo met een bredere selectie uit de Diabelli variaties, uitgevoerd op een Eizo Hori-pianoforte uit 1999. Sindsdien concerteert Ayako Ito overal in Japan –vaak in opdracht van Yamaha – met een concert in aanwezigheid van Prinses Mathilde (in 2012) als een van de hoogtepunten. Ayako Ito is ook actief als kamermuzikante, onder meer in programma’s voor klavier vierhandig aan de zijde van Jos van Immerseel (2016-). In 2013 verscheen met Hommage (Liszt, Debussy & De Falla - Takagiklavier Inc. NYSJ-83927) haar eerste cd, die inmiddels werd bekroond door het Japanse muziektijdschrift Record Geijyutsu.

Samen brengen ze volgend programma:

1.Petite Suite (1886-89), Claude Debussy (1862-1918)
- En Bateau
- Cortège
- Menuet
- Ballet

2. Prélude à l’après Midi d’un Faune (1891-94), Claude Debussy
Bewerking van Maurice Ravel (1910)

3.Rapsodie espagnole (1907-08), Maurice Ravel
Bewerking van Maurice Ravel (1908)
- Prélude à la nuit
- Malaguena
- Habanera
- Feria

4. Bolero (1928)
Bewerking van Maurice Ravel (1929)

Praktisch

De Salons – Stationsstraat 85

Zaterdag 3 september 2016 van 14 tot 17 uur
Zondag 4 september 2016 van 14 tot 17 uur

Ontvangst vanaf 13.30 uur

14 uur: Ekaterina Levental (harp en zang)

15 uur: leerlingen van de SAMWD

16 uur: Jos Van Immerseel en Ayako Ito (piano vierhandig)