U bent hier

Ga de Fair Fashion Challenge aan!

Dit jaar staat stadsfestival Villa Pace in het teken van het thema ‘Schone Kleren’.

Wat zijn Schone Kleren?

Schone kleren zijn gemaakt met respect voor de fundamentele mensenrechten van de kledingarbeiders: geen gedwongen arbeid, geen kinderarbeid, geen discriminatie, het recht om zich aan te sluiten bij een vakbond en collectief te onderhandelen, aan een leefbaar loon, in een gewone werktijd, in veilige en gezonde werkomstandigheden.

Tijdens Villa Pace willen we aan onze bezoekers duidelijk maken wat schone kleren zijn en waar ze deze kunnen vinden!

Het probleem ligt namelijk niet enkel in de productielanden in het Zuiden, maar ook bij ons: overconsumptie in het Noorden waarbij de consument vooral zo veel en goedkoop mogelijke kledij wenst. Mensen kunnen door hun koopgedrag wel degelijk verandering brengen. Mogelijke alternatieven zijn te vinden in de Fair Fashion industrie, tweedehands –en vintagekledij en bij tal van recycling en upcycling initiatieven.

Wat kan jij doen? Ga de Fair Fashion Challenge aan!

Momenteel zijn we op zoek naar mensen (mannen én vrouwen!) die interesse hebben in eerlijke mode, zélf graag iets willen doen en naar aanleiding van Villa Pace de Fair Fashion Challenge willen aangaan. De Fair Fashion Challenges zijn er voor iedereen die werk wil maken van eerlijke mode.

De Challengees duiken in hun kleerkast en graven naar de omstandigheden waarin hun kleren zijn gemaakt, van de katoenboer over de confectie-arbeidster, tot de verkoper. Ze stellen kritische vragen aan de merken, producenten en overheden, en gaan op zoek naar fairtrade merken die klaarheid scheppen over grondstoffen en arbeidsomstandigheden. Door mee te doen aan de Challenges geef je aan dat de beweging groeit, wat een belangrijk signaal vormt naar de kledingindustrie. Je krijgt ook tips en tricks toegestuurd, en blijft op de hoogte van nieuwe campagnes voor eerlijke mode.

Om het thema van Villa Pace in de aandacht te brengen zijn wij nu op zoek naar mensen die de Challenge willen aangaan en hierover willen ‘reclame’ maken bij vrienden, familie, via facebook, de website van Villa Pace … Dit zal van start gaan in augustus.

Meer informatie over de vijf challenges vind je via www.fairfashionchallenges.be! Neem daar zeker een kijkje.

Interesse?

Bekijk eerst de website met de verschillende uitdagingen. Je hoeft niet alle uitdagingen tegelijk aan te gaan, het begint stap voor stap!  Laat dan iets weten via els.cant [at] sint-niklaas.be. We bekijken dan samen op welke manier we jouw ervaring onder de aandacht kunnen brengen, bijvoorbeeld via de website van Villa Pace, de facebookpagina, enz. We kijken uit naar de reacties!